17 June 2011

The Classics: It's Showtime ... 1982 Finals: Magic does it again

By p@p@donk   Posted at  8:29 PM   Μπασκετ 2 comments

Ο Earvin " Magic " Johnson για 2η φορά MVP των τελικών πριν γιορτάσει τα 23α γενέθλιά του και η γέννηση του " Showtime " στην πόλη των αγγέλων.

Η σεζόν 1981-1982 ξεκίνησε με τις 4 ομάδες που είχαν φτάσει την προηγούμενη χρονιά στους Τελικούς των περιφερειών να φαντάζουν ξανά ως τα απόλυτα φαβορί. Είναι επίσης η χρονιά που ξεκινάει η μαζική έλευση μεγάλων παιχτών στην λίγκα από τα Draft, κάνοντας έτσι πολλές ομάδες άκρως ανταγωνιστικές. Τους πάιχτες που επιλεχτήκαν στον 1ο γύρο του Draft παραθέτουμε παρακάτω
1981 NBA Draft, First Round
First Round Player College
1. Dallas Mavericks Mark Aguirre DePaul
2. Detroit Pistons Isiah Thomas Indiana
3. New Jersey Nets Buck Williams Maryland
4. Atlanta Hawks Al Wood North Carolina
5. Seattle SuperSonics Danny Vranes Utah
6. Chicago Bulls Orlando Woolridge Notre Dame
7. Kansas City Kings Steve Johnson Oregon State
8. San Diego Clippers Tom Chambers Utah
9. Dallas Mavericks Rolando Blackman Kansas State
10. New Jersey Nets Albert King Maryland
11. Washington Bullets Frank Johnson Wake Forest
12. Detroit Pistons Kelly Tripucka Notre Dame
13. Utah Jazz Danny Schayes Syracuse
14. Indiana Pacers Herb Williams Ohio State
15. Portland Trail Blazers Jeff Lamp Virginia
16. Portland Trail Blazers Darnell Valentine Kansas
17. Kansas City Kings Kevin Loder Alabama State
18. New Jersey Nets Ray Tolbert Indiana
19. Los Angeles Lakers Mike McGee Michigan
20. Phoenix Suns Larry Nance Clemson
21. Milwaukee Bucks Alton Lister Arizona State
22. Philadelphia 76ers Franklin Edwards Cleveland State
23. Boston Celtics Charles Bradley Wyoming
Στον 2ο γύρο επιλέγονται ακόμα παίχτες όπως οι Danny Ainge, Eddie Johnson και Jay Vincent.
Οι υπερσπιζόμενοι των τίτλο τους Celtics με κεκτημένη ταχύτητα κάνουν μια εκπληκτική κανονική περίοδο και φτάνουν στο καλύτερο ρεκόρ ολόκληρου του NBA με 62-19. Εντωμεταξύ στο All-Star Game εκείνης της χρονιάς ο ηγέτης τους Larry Bird αναδεικνύεται MVP και τελειώνει τη χρονιά με 23.6ppg, 11.0rpg, 5.9apg, και 50.4% στα σουτ εντός πεδιάς. Οι Rockets από την άλλη πλευρά κάνουν μια πολλή μέτρια χρονιά και μόλις μετά βίας προλαβαίνουν τα Playoff, παρά το γεγονός ότι ο Moses Malone κάνει μια εκπληκτική χρονιά με 31.1ppg, 14.5rpg παίζοντας κατά μέσο όρο 42 !! λεπτά σε κάθε παιχνίδι κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου. Οι 76ers οδηγούμενοι για μια ακόμη χρονιά από τον Julius " Doctor " Erving πετυχαίνουν το 2ο καλύτερο ρεκόρ σε όλη τη λίγκα με 58-24 και αναμένουν την κόντρα τους με τους Κέλτες της Βοστώνης. Για τους Lakers όμως η σεζόν συνεχίζεται με τα κατάλοιπα της περσινής αποτυχίας και τις εσωτερικές έριδες να συνεχίζουν και να διογκώνονται. Το ξεκίνημα δεν είναι πολύ καλό και η κόντρα του Magic με τον προπονητή Paul Westhead φτάνει στα άκρα με τον Magic να δηλώνει δημόσια ότι επιθυμεί να γίνει ανταλλαγή και ότι αυτή η συνεργασία είναι αδύνατη. Ο ισχυρός άντρας της ομάδας Jerry Buss αποφασίζει να καρατομήσει τον προπονητή και να κάνει το χατίρι στο μεγάλο αστέρι της ομάδας τοποθετώντας στην άκρη του πάγκου τον Pat Rilley - έως τότε assistant - με στήριγμα δίπλα του τον παίχτη - μύθο του οργανισμού Jerry West. Στα πρώτα 20 παιχνίδια οι Lakers κάνουν 17 νίκες και η γέννηση του Showtime είναι πλέον γεγονός. Με ρεκόρ 57-25 κάνουν το καλύτερο ρεκόρ της περιφέρειας και η πίστη για επανακατάληψη της κορυφής είναι πλέον εμφανής και απογειώνεται με τις εμφατικές εμφανίσεις στους ημιτελικούς και τελικούς των Playoff της περιφέρειας με ισάριθμα Sweep επί των Suns και των Spurs - που είχαν σκοράρει +100 πόντους σε όλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Στην ανατολή τα πάντα εξελίσσονται φυσιολογικά και ο Τελικός της περιφέρειας για 3η συνεχή χρονιά είναι μεταξύ των Celtics και των Sixers. Η σειρά είναι συγκλονιστική και οδηγείται σε 7ο παιχνίδι όπου οι 76ers επικρατούν με 120-106 μέσα στο Boston Garden και η επανάληψη των Τελικών του 1980 είναι γεγονός.
Eastern Conference Finals Game 2
Eastern Conference Finals Game 4
Eastern Conference Finals Game 5
Eastern Conference Finals Game 6
Eastern Conference Finals Game 7

Οι Τελικοί ξεκινάνε από το Spectrum με τους γηπεδούχους να θέλουν να διατηρήσουν το αβαντάζ της έδρας και ξεκινούνε τον αγώνα πολύ δυνατά με τους Erving και Toney να τραβούν το σκοράρισμα. Αντίθετα οι Lakers δεν μπορούν να ξεδιπλώσουν το περίφημο Fast Break με οδηγό τον Magic και υποκύπτουν πολύ εύκολα στο λάθος. Η διαφορά στο σκορ είναι μόνιμα σε διψήφια νούμερα και οι 76ers δείχνουν ικανοί να κρατήσουν σχετικά εύκολα τη διαφορά.καθώς στα μισά της 3ης περιόδου προηγούνται με 83-68. Κάπου εκεί οι λιμνάθρωποι γυρνούν την άμυνα τους σε trap-zone και στα επόμενα 11 λεπτά τρέχουν ένα εξωφρενικό σερί 9-40 !! κάνωντας έτσι την μεγάλη ανατροπή και σπάζοντας την έδρα των αντιπάλων από το 1ο κιόλας παιχνίδι με σκορ 124 - 117. Από τους Lakers - που ο Riley  χρησιμοποιεί μόλις 7 παίχτες - ξεχώρισαν οι Jabbar, Wilkes, Nixon ενώ για τους ηττημένους μόνο οι Erving, Toney ανταποκρίθηκαν.


1982 NBA Finals Game 2, Spectrum
 Στο 2ο παιχνίδι οι Sixers εμφανίστηκαν εμφανώς αλλαγμένοι και κατάφεραν να επικρατήσουν με 110-94 και να ισοφαρίσουν τη σειρά σε 1-1. Για να επιτύχουν την πρώτη ήττα των Lakers μετά από 9 σερί νίκες σε αγώνες Playoff - που αποτελεί ρεκόρ - κατάφεραν να διορθώσουν όλα τα κακώς κείμενα του 2ου ημιχρόνου του πρώτου αγώνα και αντί να προσπαθήσουν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο απέναντι στους ειδικούς του είδους, οδήγησαν το παιχνίδι σε set και half-court επιθέσεις, εξουδετέρωσαν την ανάπτυξη του αιφνιδιασμού των Lakers καθώς επικράτησαν στη μάχη των ριμπάουντ και στις δυό ρακέτες - 28 επιθετικά - και ήταν σαφώς πιο έτοιμοι για την trap zone άμυνα των φιλοξενούμενων. Έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση του ερχόμενου από τον πάγκο Earl Cureton που κατάφερε να κρατήσει τον Kareem- Abdoul Jabbar στους 4 πόντους στην τελευταία περίοδο μην επιτρέποντας στους λιμνάνθρωπους να πλησιάσουν σε καμιά περίπτωση στο σκορ. Για τους νικητές ξεχώρισαν οι Erving, Cheeks, Toney ενώ για τους ηττημένους οι Magic, Jabbar, McAdoo.
1982 NBA Finals Game 3, Forum
Ο 3ος τελικός ήταν μια ραψωδία του showtime των Lakers με τον Magic να κρατάει την μπακέτα και να τρέχει την ομάδα του στο ανοιχτό γήπεδο ξεσηκώνοντας το πλήθος στο κατάμεστο Forum, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος τους αρχηγός Kareem αγωνίστηκε μόλις 10 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο καθώς είχε φορτωθεί με φάουλ. Το ημίχρονο τελείωσε 60-48 αλλά οι Sixers δεν βρήκαν απαντήσεις και ποτέ δεν πλησίασαν στο σκορ. Εκτός του Magic οι Lakers είχαν σε καταπληκτικό βράδι τον Norm Nixon με 29 πόντους ενώ σημαντικές βοήθειες προσέφεραν οι Cooper, Rambis. Από τους Sixers μόνο η τριάδα Erving 21p., Cheeks 17p., Toney 36p. διασώθηκε από το ναυάγιο της ομάδας και η ήττα με 129-108 μάλλον κολακευτική μοιάζει.
1982 NBA Finals Game 4, Forum
Με τη σειρά στο 2-1 το παιχνίδι ήταν κομβικής σημασίας και για τις δύο ομάδες και ως τις αρχές της 2ης περιόδου ήταν ντέρμπι. Οι 76ers προηγούνται με 36-38 και ο Dr.J κλέβει την μπάλλα και ξεχύνεται στον αιδνιδιασμό για το εντυπωσιακό τελείωμα. Λογαριάζει όμως χωρίς τον Magic που προλαβαίνει να τοποθετηθεί σωστά μπροστά του να στήσει το κορμί του σωστά και να κερδίσει το επιθετικό φάουλ. Το κοινό ενθουσιάζεται, το μομέντουμ αλλάζει και το Showtime αίφνης επανέρχεται στο παρκέ. Οι Lakers κάνουν μια ολοκληρωτική εμφάνιση έχοντας τους Magic 24p, McAdoo 19p. αλλά κυρίως τους Wilkes - Jabbar που με 24 και 22 πόντους αντιστοίχως κερδίζουν πλήρως - για ακόμα μια βραδιά τη μάχη - από τους Darell Dawkins - Jones και οδηγούν την ομάδα τους στην τελική επικράτηση με σκορ 111 - 101 χωρίς να απηλειθούν ποτέ επί της ουσίας στην τελευταία περίοδο του αγώνα. Οι γηπεδούχοι απείχαν πλεόν μόλις μια νίκη μακριά από τον τίτλο ενώ οι Sixers ξαναβίωναν τους προ διετίας τελικούς.
1982 NBA Finals Game 5, Spectrum
Οι γηπεδούχοι ξέρουν ότι πλέον παίζουν για την επιβίωσή τους στην σειρά και βγαίνουν στο παρκέ πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Με τη βοήθεια του κοινού τους κατατροπώνουν τους φιλοξενούμενους στο παιχνίδι τους τρέχοντας ασταμάτητα στο γήπεδο και επιβάλλονται πλήρως σε μια ευρείας διαφοράς νίκης με 135 -102. Ο Dawkins για πρώτη και μοναδική φορά επιβάλλεται των αντίπαλων ψηλών ενώ το δίδυμο των Erving - Toney βρίσκει έναν ακόμα συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Bobby Jones και η εμφάνισή τους δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της επικράτησής τους ενώ αναπτερώνει το ηθικό και δίνει ελπίδες ότι η μεγάλη ανατροπή μπορεί να επιτευχθεί. Από τους εκτός τόπου και χρόνου Lakers διασώζονται μόνο οι McAdoo - Nixon καθώς οι Jabbar - Magic συνεισφέρουν μόλις και μετά βίας 6 και 10 πόντους αντιστοίχως. 
1982 NBA Finals Game 6, Forum
Οι Lakers προσπάθησαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους από την αρχή και να ανοίξουν το παιχνίδι, όμως οι Sixers ήταν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι εσχάτων για να μείνουν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου και η εξέλιξή του ήταν αμφίρροπη. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι και όσες φορές οι γηπεδούχοι άνοιξαν τη διαφορά κοντά στους 10 πόντους, οι φιλοξενούμενοι απαντούσαν άμεσα και έφερναν το παιχνίδι στο καλάθι με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα τλευταία λεπτά και με το σκορ στο 103-100. Οι Lakers έχουν την κατοχή και προσπαθούν να πάρουν απόσταση ασφαλείας όμως το σουτ που επιχειρούν είναι άστοχο. Εκεί όμως μίλησε ο μεγάλος αρχηγός Kareem - Abdul Jabbar, καθώς κέρδισε το επιθετικό ριμπάουντ και το μετέτρεψε σε goal - foul φέρνοντας το σκορ στο 106 - 100. Στην επόμενη επίθεση των Sixers, ο Maurice Cheeks επιχείρησε σουτ υπό καλές προϋποθέσεις που ήταν όμως άστοχο. Ο McAdoo καθάρισε το ριμπάουντ και το τελείωμα της φάσης στον αιφνιδιασμό από τον Wilkes έγραψε τους τίτλους τέλους στην σειρά και έδωσε τον δεύτερο τίτλο σε τρία χρόνια στους Lakers. Όλοι τη δουλειά για τους θριαμβευτές σ' αυτόν τον 6ο τελικό την έκαναν ο Kareem με 18 points, 11 rebounds, ο Magic 13 points, 13 rebounds, 15 assists, 4 steals, 2 blocks, αλλά κυρίως ο Jamal Wilkes που με 27 points και καθοριστικούς πόντους καθάρισε το παιχνίδι. Για τους ηττημένους για ακόμα ένα παιχνίδι οι Erving, Toney με 30 και 29 πόντους αντιστοίχως ήταν απελπιστικά μόνοι για να καταφέρουν την ανατροπή. Οι Los Angeles Lakers κατακτούσαν τον 2 τίτλο σε 3 χρόνια νικόντας με το ίδιο σκορ, ξανά, τους Philadelphia 76ers με τον Magic Johnson να ανακυρήσσεται για 2η φορά MVP των τελικών στην 3η του χρονιά ως επαγγελματίας.
Όπως είπαμε και στην αρχή αυτή η χρονιά ήταν η απαρχή της τεράστιας εξέλιξης που θα γνώριζε το NBA για την επόμενη 15ετία καθώς τα Draft προμήθευαν τις ομάδες με αστέρες πρώτου βεληνεκούς κάνοντας τις εως τότε μικρομεσσαίες ομάδες άκρως ανταγωνιστικές και το Πρωτάθλημα το Νο 1 εμπορικό προϊον του πλανήτη. Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν πίνακα με τους κορυφαίους ανά κατηγορία για τη σεζόν 1981 - 1982.


Points Per Game
1. George Gervin*-SAS 29.4
2. Gus Williams-SEA 26.2
3. Mike Mitchell-SAS 24.8
4. Dennis Johnson*-PHO 22.3
5. Julius Erving*-PHI 22.0
Rebounds Per Game
1. Moses Malone*-HOU 17.0
2. Larry Bird*-BOS 12.5
3. Jack Sikma-SEA 12.1
4. Magic Johnson*-LAL 11.3
5. Robert Parish*-BOS 11.2
Assists Per Game
1. Johnny Moore-SAS 10.3
2. Magic Johnson*-LAL 9.3
3. Frank Johnson-WSB 8.4
4. Maurice Cheeks-PHI 8.2
5. Norm Nixon-LAL 8.1
Steals Per Game
1. Magic Johnson*-LAL 2.9
2. Maurice Cheeks-PHI 2.3
3. Dennis Johnson*-PHO 2.1
4. Alvan Adams-PHO 2.0
Greg Ballard-WSB 2.0
Blocks Per Game
1. Robert Parish*-BOS 4.0
2. Elvin Hayes*-HOU 3.3
3. Kareem Abdul-Jabbar*-LAL 3.2
4. Alton Lister-MIL 2.5
5. Kevin McHale*-BOS 2.2
Player Efficiency Rating
1. Julius Erving*-PHI 22.5
2. Magic Johnson*-LAL 22.5
3. Gus Williams-SEA 22.3
4. Kevin McHale*-BOS 22.0
5. Mickey Johnson-MIL 21.7
True Shooting Pct
1. Kiki Vandeweghe-DEN .668
2. Mickey Johnson-MIL .646
3. Kevin McHale*-BOS .617
4. Magic Johnson*-LAL .614
5. Bobby Jones-PHI .611
Effective Field Goal Pct
1. Larry Nance-PHO .610
2. Kiki Vandeweghe-DEN .581
3. Kevin McHale*-BOS .575
4. Mickey Johnson-MIL .573
5. Michael Cooper-LAL .569














About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

2 comments:

  1. Πάρα πολύ καλή η στήλη σου!
    Εξαίρετη δουλειά, βάζοντας πολύ κόπο φαντάζομαι...
    Συνέχισε !!!!!

    Υ.Γ. Τα βιντεάκια και οι φωτογραφίες είναι όλα τους ένα και ένα...

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ Drazen, πιστεύω να είμαι σε θέση κάθε 2-3 μέρες να δημοσιεύω κι ένα αφιέρωμα καθότι η συλλογή όλων των δεδομένων είναι κοπιαστική

    ReplyDelete

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.