01 June 2011

Win or go Home

By p@p@donk   Posted at  5:41 PM   Μπασκετ No comments

Win or go home ελληνιστί κερδίζεις ή πάπαλα... Σ' αυτή τη κατάσταση θα βρεθεί σήμερα ο Olympiacos που θα πρέπει να υπερκεράσει όχι μόνο το μεγάλο του αντίπαλο αλλά και τη ψυχολογική αυτή πίεση.
Και στις τρεις νίκες της ομάδας του Πειραιά φέτος υπήρχε ένας άνθρωπος που πήρε την ομάδα στις πλάτες του και την οδήγησε στη νίκη. Στο ΟΑΚΑ ο Nesterovic, στο ΣΕΦ o Halperin και στο Ελληνικό ο Teodosic.
Αντίθετα ο Panathinaikos στις τρεις νίκες ( μετράω και την ηθελημένη ήττα στο ΣΕΦ ) στηρίχτηκε στην πεπατημένη με κολώνες τους Diamantidis - Batiste και στην άνεση του προπονητή του να διαβάζει άριστα το παιχνίδι και να μετατρέπει παίχτες από ρολίστες σε πρωταγωνιστές ( Maric - Tsartsaris ).
Τι θα είναι λοιπόν αυτό που θα κρίνει το σημερινό παιχνίδι;
Σε τέτοιες περιπτώσεις Do or Die αναλαμβάνουν, συνήθως, οι μεγάλες προσωπικότητες και αυτές και τον τρόπο που μπορούν να καθορίσουν το παιχνίδι εκατέρωθεν θα αναλύσουμε.

Olympiacos : Αναμφίβολα οι παίχτες που μπορούν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό είναι οι τρεις άσσοι του Papaloukas - Teodosic - Spanoulis και ο Bourousis. Για μένα εδώ κρύβεται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ολυμπιακό. Ο Ivkovic παρόλο που η σεζόν τελειώνει εν έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα λειτουργική όταν βρίσκονται στο παρκέ και οι τρεις περιφερειακοί. Στη σειρά των τελικών ακόμα και στο λίγο χρόνο που το επιχείρησε το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό. Οπότε θα πρέπει να πορευτεί έχοντας στο παρκέ το πολύ 2 εκ των τριών. Ας δούμε λοιπόν όλα τα πιθανά σχήμτα που προκύπτουν και τα υπερ και κατά τους.
Spanoulis - Teodosic: Αναμφίβολα και οι δυο έχουν τεράστιο επιθετικό ταλέντο, μιας και διαθέτουν εξαιρετικό περιφερειακό σουτ, παίζουν το pick'n'roll και επιπλέον ο Spanoulis έχει και εξαιρετικό drive.
Από την άλλη όμως για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χρειάζονται και οι δύο την μπάλλα στα χέρια τους και στις περισσότερες των περιπτώσεων ζήτουν έιτε την απομόνωση είτε τη συνεργασία δύο παιχτών για να γίνουν απειλητικοί. Κοινώς όταν έχει ο ένας τη μπάλλα ο άλλος συνήθως είναι ακίνδυνος καθώς δεν φημίζονται για το παιχνίδι τους μακριά από τη μπάλλα ούτε έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν από το post. Στην άμυνα δε, όπως έχει φανεί και στα δύο παιχνίδια, υπάρχει τρομερό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των περιφερειακών του Panathinaikos. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο guard με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής είναι ο Diamantidis θα εξηγησουμε που βρίσκεται το πρόβλημα. Σε περίπτωση που πάει πάνω του ο Σπανούλης είναι βέβαιο ότι ο Obradovic θα δώσει εντολή να τον ποστάρει συνεχώς είτε μέσα από ένα UCLA Cut είτε με ένα διπλό screen στη μέση και στη κορηφή της ρακέτας για να υποδεχτεί τη μπάλλα χαμηλά. Αντίθετα αν πάει πάνω του ο Teodosic, όπως φάνηκε και στην αρχή της 3ης περιόδου του προηγούμενου τελικού, ο Diamantidis θα πηγαίνει συνεχώς στο pick'n'roll εκμεταλευόμενος τη διπλή αδυναμία του Σέρβου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ίδιο αλλά και να μαρκάρει τον αντίπαλο ψηλό σε περίπτωση αλλαγής στα screen.
Σε οποιοδήποτε σχήμα με τον Παπαλουκά στο παρκέ ο Ίβκοβιτς πέρα από τα παραπάνω θα έχει ακόμα ένα μειον καθώς θα έχει χάσει το καλό περιφερειακό σουτ.
Που καταλήγουμε με τα παραπάνω; Ότι η χρησιμοποίειση του Gordon στο δυο είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό όμως ρίχνει αυτόματα το μπαλάκι στο Ντουντα που πρέπει να επιλέξει τον ηγέτη του μεταξύ Spanoulis ( που το θέλει σα τρελος να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει τις ισσοροπίες της σειράς ) και Teodosic ( που ο coach τον έχει χρίσει ηγέτη και του επιτρέπει να κινείται έξω από τα συστήματα τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην Εθνική Ομάδα της Σερβίας ).
Στην αντίπερα όχθη ο Panathinaikos θα στηριχτεί όπως τόσα και τόσα χρόνια στους Diamantidis - Batiste - Fostis - Nicholas μα πάνω απ' όλους στον άνθρωπο συνώνυμο της επιτυχίας στον coach Zeljko Obradovic.
Όλα αυτά βέβαια θα έχουν κάποια αξία σε περίπτωση που στο ΣΕΦ θα παιχτεί μπασκετ και δε θα ξαναδούμε για πολλοστή φορά έναν πόλεμο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των κάφρων μεν και δε που δεν μπορούν να ανεχτούν την ανωτερότητα κανενός και καταφεύγουν μέσω της βιας και της τρομοκρατίας του όχλου να βρίσκουν - ανούσια - λόγω ύπαρξης. Γιατί άλλος λόγος να βρίσκονται σε αθλιτικούς χώρους εν υπάρχει τόσο απλά.

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

0 σχόλια:

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.