04 June 2011

Scouting ... στον 4ο Τελικό της Α1

By p@p@donk   Posted at  5:44 PM   Παναθηναικος No comments


Τι είναι επιτέλους αυτό το περιβόητο scouting των ομάδων και τι αναλύουν οι προπονητές στο βίντεο;
Αυτό θα ξεδιαλύνουμε σήμερα στην προσέγγιση από τακτικής πλευράς του 4ου Τελικού του φετινού Πρωταθλήματος της Α1 Μπάσκετ. Ξεκινάμε λοιπόν από το Γηπεδούχο Panathinaikos προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το μυστικό της επιτυχίας.
1η Φάση: Σε επίθεση 5 on 5 ο Παναθηναϊκός υπερφορτώνει την μια πλευρά με τρεις παίχτες με τους Batiste και Fotsis να δίνουν fake screen την ίδια στιγμή που ο Diamantidis έρχεται διαγώνια σε αυτή τη πλευρά αφήνοντας στη weak side ανοιχτά μόνο τον Kaimakoglou. Έτσι έχει υπερφορτώση τη πλευρά με 4 παίχτες και έχει αδειάσει τη ρακέτα καθώς ο αντίπαλος ψηλός ακολουθεί τον Batiste για να αντιμετωπίσει το πιθανό pick'n'roll. Έτσι λοιπόν ο Diamatidis αντί να βγει από το διπλό screen δίνει back screen στον Fotsis που κάνει το κόψιμο βαθειά στη ρακέτα όπου με ευκολία τελειώνει τη φάση από την πάσα του Calathes. Το συγκεκριμένο play ο Zoch το παίζει τόσο με τον Calathes να κόβει όσο και με τα τριάρια.
2η Φάση: Έχουμε επαναφορά πίσω από τη μπασκέτα σε διάταξη box. Ο Maric δίνει screen στον Kaimakoglou που υποδέχεται την μπάλλα ενώ ο Maric δίνει back screen στον Diamantidis για να εκτελέσει για τρεις από την κορυφή. Σε πολλές περιπτώσεις με τον Nicholas αντι του Kaimakoglou ο Maric δίνει screen και ο Diamantidis fake screen στον Drew που εκτελεί άμεσα από τη γωνία.
3η Φάση: Οι Batiste - Fotsis δίνουν διπλό screen στον Diamantidis για να βρει χώρο να υποδεχτεί την πάσα. Αμέσως στήνουν και οι δύο διαδοχικά back screen ( pick'n'roll ) για να δημιουργήσουν υψομετρικό missmatch χαμηλά με τον Batiste και missmatch του Diamantidis με τον αντίπαλο ψηλό με την διάταξη των τριων παιχτών σε τρίγωνο. Η μπάλλα πάει στο Φώτση για καλύτερη γωνία πάσας στον ψηλό που την αποτρέπει η άμυνα που κλείνει μέσα και έτσι η μπάλλα επιστρέφει στον Diamantidis για να εκτελέσει από το τρίποντο.
4η Φάση: Pick'n'Roll σήμα κατατεθέν από τον Παναθηναϊκό. Ο Nicholas παίζει pick'n'roll με τον Batiste η άμυνα αλλάζει τα μαρκαρίσματα, ο Drew πασσάρει στον ψηλό για να εκμεταλευτεί την υψομετρική διαφορά και η φάση τελειώνει ιδανικά. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η κίνηση του Diamantidis που στην αρχή δίνει back screen στον ψηλό μήπως βγει πάσα alley oop και στη συνέχεια ανεβαίνει στην κορυφή για να υποδεχτεί το split out.
5η Φάση: Ανάπτυξη απέναντι σε 3-2 zone με ψηλό και αθλητικό guard στην κορυφή (Eidson). Ο Maric δείνει διπλό screen  κοντό γιατί η άμυνα προσαρμόζεται στα ύψη γίνεται το pick'n'roll και ο Maric κόβει βαθιά στη ρακέτα. Παράλληλα ο Calathes έρχεται στην κορυφη και η άμυνα κλείνει μέσα για να εμποδίσει την πάσα στον ψηλό. Ο Diamantidis πασάρει στη weak side στον Sato που εκτελεί για τρεις.
6η Φάση: Pick'n'Roll Diamantidis - Fotsis η άμυνα προσπαθεί με δυναμικό hedge out  να κόψει τον Μήτσο που ξεφεύγει και ο Calathes στην weak side αντί πα περιμένει το split out κόβει γρήγορα στην πλάτη του αντιπάλου παράλληλα με την base line όπου υποδέχεται την πάσα και ολοκληρώνει τη φάση.
7η Φάση: Η περίφημη πλέον άμυνα Box and 1 που χρησιμοποίησε ο Obradovic για να βγάλει εκτός παιχνιιού τον Navaro στη σειρά με την Barcelona και που χρησιμοποιεί ενίοτε εναντίον των Spanoulis - Teodosic. Τακτικά απλά ο Calathes παίζει ασφυκτικά και με άρνηση τον αντίπαλο του και οι υπόλοιποι τέσσερεις κάνουν παντού αλλαγές.
8η Φάση: Επίθεση σε σχηματισμό box με διαδοχικά back screen και κίνηση από όλους τους παίχτες με διπλή ανταλλαγή hands off ψηλού - κοντού στην κορυφή που ολοκληρώνεται με drive.
9η Φάση: Ο Fotsis δίνει back screen στον Diamantidis για να πάρει την πάσα, αμέσως ο Batiste στήνει ψηλά το screen για να τραβήξει έξω τον ψηλό και ολοκλήρωση του Pick'n'roll με την πάσα μέσα και το τελείωμα του ψηλού.
10η Φάση: Ένα σύστημα για τους Sato - Nicholas. Back screen στον Sato από το 4αρι, υποδοχή της πάσας, κόψιμο του ψηλού στη base line που ολοκληρώνεται με ακόμα ένα screen στον Sato για το ελεύθερο σουτ. Σε περίπτωση που ο ψηλός κάνει αλλαγή και βγει πάνω στον σουτέρ τότε η μπάλλα πάει μέσα στη ρακέτα στον ψηλό σαν εκτέλεση pick'n'roll.
11η Φάση: Απένταντι σε 2-3 zone η μπάλλα κυκλοφορεί μέχρι να πάει στον Diamantidis που παίρνει ένα side pick από τον ψηλό που κάνει το roll βαθειά στη ρακέτα και κλειδώνει τον γωνιακό από τους 3 αμυντικό. Η πάσα στην πλευρά αυτή στη γωνία και αμαρκάριστο τρίποντο.( Εδώ ο Βουγιούκας δεν έχει κλειδώσει ιδανικά τον αντίπαλο αλλά το σουτ γίνεται πάλι με καλές προϋποθέσεις).
12η Φάση: Σε διάταξη τεσσάρων σε Diamond ο Nicholas κάνει εγκάρσια το κόψιμο στη base line και ο προσωπικός του αντίπαλος επιλέγει να παίκει από πάνω από τα ενδεχόμενα screen. O Vougioukas δίνει το back screen στον Spanoulis και αναγκαστηκά βγαίνει στον Drew ο Bourousis. Για να γλιτώσει το miss match ο Σπανούλης πάει να παγιδέωει τον Νίκολας και η κατάσταση εξελίσσεται ως side pick'n'roll. Η πάσα μέσα στον ψηλό η άμυνα κλείνει όλη πάνω του και αυτός πασσάρει στον Φώτση. Σε περίπτωση που ο παίχτης έβγαινε μπροστά από τον Φώτση υπάρχει η πάσα στη weak side στον εντελώς αμαρκάριστο Περπέρογλου.
13η Φαση: Ακριβώς ο ίδιος σχηματισμός Diamond με το προηγούμενο και ίδια κίνηση από τον Nicholas με τον αντίπαλό του τώρα να τον ακολουθεί σε όλη του την κίνηση. Έτσι παίζει ένα ιδανικό pick'n'roll με τον ψηλό που καταλήγει σ' ένα εύκολο τελείωμα. Αυτές τις φάσεις τις επιλέγει συνεχώς ο Zoch όταν στα wings έχει Sato - Nicholas.
14η Φάση: Ξανά με σχηματισμό Diamond ίδια ακριβώς κίνηση με τα προηγούμενα μόνο που τώρα ολοκληρώνεται με split out  και ελεύθερο σουτ 3 πόντων.

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

0 σχόλια:

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.