30 June 2011

Η εποχή του ορθολογισμού για το Ελληνικό Basketball μόλις ξεκίνησε !

By p@p@donk   Posted at  3:41 AM   Παναθηναικος 1 comment

Δυστυχώς η ζωή κύκλους κάνει και απ' ότι φαίνεται από σήμερα κλείνει οριστικά και ο κύκλος της κυριαρχίας των Ελληνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Μπάσκετ. Ο αρχηγός της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας και εκ των πολυτιμοτέρων της πορείας του Πρωταθλητή Ευρώπης Panathinaikos, Antonis Fotsis έχει συμφωνήσει σε όλα και μέχρι την Τρίτη αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας 2ετούς διάρκειας με την Πρωταθλήτρια της ACB Regal Barcelona. Ο Fotsis αποχωρεί από την αγαπημένη του ομάδα γιατί πολύ απλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος να τρέξει διοικητικά τον σύλλογο και επειδή οι προϋπολογισμοί των ομάδων ορθολογικεύονται και προσαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα της ευρύτερης Ελληνικής κοινωνίας. Ο Παναθηναϊκός, πέρα από ένα πολύτιμο εργαλείο, χάνει έναν αθλητή που αγαπάει το σύλλογο, που ανδρώθηκε προσωπικά και αθλητικά σε αυτόν, που έφυγε για άλλες πολιτείες 3 φορές και 3 φορές επέστρεψε, που αγαπήθηκε από τους φιλάθλους για την ηρεμία και την αγάπη που έβγαζε για το άθλημα. Φαίνεται όμως ότι για τον Batman η 4η αποχώρηση ήταν η φαρμακερή. Στα 30 του ώριμος άντρας και πατέρας πλέον δεν γινόταν να αρνηθεί μια τέτοια πρόταση από μια ομάδα που απ' ότι φαίνεται το κάζο που υπέστη φέτος στην Euroleague, όντας αμφιτρύωνας του θεσμού, την πείσμωσε και την έκανε να θέσει τον πήχη ακόμα ψηλότερα και να επανακατακτήσει τον Ευρωπαϊκό θρόνο. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπό ο Fotsis θα διαβεί τον Ρουβίκωνα και θα μπει στο ελιτίστικο κλαμπ παιχτών που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα και της Real Madrid και της Barcelona. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν το σήμα του Batman θα κάνει καιρό να ξαναφανεί στον ουρανό του ΟΑΚΑ καθώς πλέον θα έχει περίοπτη θέση στο Palau Blaugrana. Πέραν του Φώτση όμως ο Panathinaikos μάλλον αποχωρίζεται ακόμα ένα πολύτιμο γρανάζι της μηχανής των επιτυχιών των scoring shooting guard Drew Nicholas που βρίσκεται μια ανάσα προτού συμφωνήσει σε συμβόλαιο 2ετούς διάρκειας με την Montepaschi Siena. 
Ο Drew ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2008 με τη φήμη σεσημασμένου killer από την περιφέρεια κάτι που σταδιακά απέδειξε και στους πράσινους. Το σημαντικότερο όμως με τον Αμερικανό ήταν η διάθεση που έδειξε στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού, κάτι που δεν ήταν στο οπλοστάσιό του τα προηγούμενα χρόνια της καριέρας του, και η θέληση και ο επαγγελματισμός να προσαρμόσει το "εγώ" του στα αγωνιστικά "θέλω" της ομάδας. Στην ουσία ο Panathinaikos χάνει εν μια νυκτί τα δυο του πολυβόλα από την περιφέρεια και μετατρέπει τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας σε ακόμα δυσκολότερο γρίφο, αναλογιζόμενοι και τα οικονομικά μεγέθη στα οποία πρόκειται να πορευτεί από εδώ και πέρα η ομάδα. Τα ονόματα των Vangelis Mantzaris - Pat Calathes ήδη ακούγονται ως αντικαταστάτες - αν και για τον δεύτερο υπάρχουν προτάσεις τόσο από ομάδες της Γαλλίας όσο και της Ιταλίας - και δείχνουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ομάδα στην εποχή που ξημερώνει. Η κρισιμότερη - ίσως - συνάντηση των Αφων Γιαννακόπουλων με τον coach Zeljko Obradovic στη 12ετή συνεργασία τους είναι προγραμματισμένη για αύριο και εκεί θα μπούνε επί τάπητος τα φλέγοντα θέματα. Η παραμονή και επέκταση συνεργασίας με τους Nick Kalathes - Tsartsaris - Perperoglou είναι επιβεβλημένη και δεν αποκλείεται - του εναντίον - να προταθεί μειώση απολαβών σε αρκετούς παίχτες της ομάδας. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο κομμάτι καθώς παίχτες όπως οι Sato - Maric (κυρίως) κάθε άλλο παρά αδιάφορους αφήνουν τους υπόλοιπους ευρωπαίους μνηστήρες οι οποίοι καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός.
Στην αντίπερα όχθη αυτή του Olympiacos τα δεδομένα είναι σχεδόν πανομοιότυπα καθώς η CSKA Moscow κατέθεσε πρόταση ίση με τη ρήτρα στο συμβόλαιο - 1,3Μ € - του Milos Teodosic και πλέον οι κόκκινοι καλούνται να ισοφαρίσουν την προσφορά των Ρώσων προς τον παίχτη - ύψους 2,2Μ € τον χρόνο - για να διατηρήσουν τον παίχτη κάτι που, όπως εύκολα καταλαβαίνετε, φαντάζει αδιανόητο. Πέρα του Σέρβου και ο Loukas Mavrokefalidis έχει στα χέρια του πρόταση για 3τες συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 1,1Μ € από την Spartak St. Petersburgh που προπονεί ο γνωστός μας Juri Zdovc. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τον Vasillis Spanoulis που πρέπει να θεωρείται φευγάτος καθώς η πρόταση για μείωση αποδοχών που του έγινε από τους ερυθρόλευκους απορρίφθηκε ασυζητητί από τον μάνατζερ του. Ενδιαφέρον για τον παίχτη έχουν δείξει πολλές ομάδες όμως το κασέ του περιορίζει δραματικά τις επιλογές του στις εξής τρεις: 1.) Τουρκία - Ρωσία 2.) Regal Barcelona που εδώ και ένα διήμερο βολιδοσκοπεί την κατάσταση και έχει ήδη κάνει προσέγγιση στον μάνατζερ του παίχτη για να τον υπογράψει μόλις μείνει ελεύθερος από τον Olympiacos και 3.) η προοπτική του NBA και οι San Antonio Spurs που έχουν τα δικαιώματά του. Προοπτική όμως που φαντάζει ως αυτή με τις λιγότερες πιθανότητες πραγματοποίησης λόγω των οικογενειακών συνθηκών του Έλληνα διεθνή. 
Σε αυτούς τους τρεις πρέπει να προσθέσουμε και τους Papaloukas - Bourousis που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αποτελούν ήδη παρελθόν από τον σύλλογο. Ο πρώτος γιατί δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες και εν μέρη της απολαβές του, ως φύση και θέση αρχηγός - ηγέτης μιας ομάδας που στόχευε στην κορυφή, δαπάνησε αστρονομικά ποσά και τελικώς έμεινε στον πενιχρό απολογισμό των 2 κατακτήσεων του Κυπέλλου Ελλάδος και τα 2 χαμένα Πρωταθλήματα με αβαντάζ έδρας. Ο δεύτερος γιατί εμπλέκεται σε υπόθεση χρήσης απαγορευμένων ουσιών και εμπλοκής - έστω έμμεσης - στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που συνέβη ποτέ στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού. Και οι δύο, μαζί με μια φουρνιά ακόμα από παίχτες κουβαλάνε και την ρετσινιά των loosers από τους φιλάθλους - οπαδούς της ίδιας τους της ομάδας.
Καταλήγοντας αντιλαμβανόμαστε ότι στον μεν Panathinaikos η αυριανή - μάλλον σημερινή - συνάντηση θα καθορίσει τους οικονομικούς όρους και τη διαφοροποίηση των στόχων της ομάδας για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια - εκτός και αν προκύψει κάποιος μεγάλος επενδυτής, πράγμα που φαντάζει αδύνατο έως και ουτοπικό τη στιγμή τούτη - καθώς και τις προτεραιότητες για το ποιοι από τους υπάρχοντες και με ισχύ συμβόλαιο θα παραμείνουν στο ρόστερ της ομάδας και ποιοι θα "θυσιαστούν" ώστε να μπορέσει η ομάδα να αντεπεξέλθει στον νέο οικονομικό προϋπολογισμό. Ενώ στον δε Olympiacos αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί τους πάντες δεν πρέπει να είναι ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν αλλά πως θα μπορέσει η ΟΜΑΔΑ να επιβιώσει και να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή - όχι ανταγωνιστική - εικόνα την νέα περίοδο.
Μπήκαμε και επισήμως πλέον στη νέα εποχή του επαγγελματικού αθλητισμού και ειδικότερα του Ελληνικού Μπάσκετ και καλά θα κάνουμε ΟΛΟΙ μας να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα και με ρεαλισμό να δούμε προοπτικές ανάπτυξης - επιβίωσης (όπως το βλέπει ο καθένας) στην επόμενη μέρα η οποία μας έπιασε - ως συνήθως στην Ελλάδα - απροετοίμαστους.

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

1 comment:

  1. Το κακό είναι ότι οι καλοί Έλληνες παίχτες μετανεστεύουν και πολύ φοβάμαι ότι με τη νοοτροπία που επικρατεί στην Ελλάδα θα οδηγηθούμε σε καραβιές φθηνών και αμφιβόλου αξίας ξένων με πρόφαση τη μείωση του μπάτζετ και τις υπερβολικές απαιτήσεις των εναπομείναντων Ελλήνων

    ReplyDelete

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.