12 September 2011

Ο Δρόμος της Εθνικής Ελλάδος για το Λονδίνο 2012

By p@p@donk   Posted at  12:06 PM   Μπασκετ No comments

Η πορεία της Εθνικής μας ως τώρα είναι η αναμενόμενη, εξαιρουμένης της ήττας από την ομάδα της ΦΥΡΟΜ, και στην ουσία από εδώ και πέρα ξεκινάει το πραγματικό Τουρνουά για εμάς. Η Εθνική μας καλείται να κάνει μια νίκη σε έναν από τους δύο Τελικούς που πρόκειται να αντιμετωπίσει.
Ας αναλύσουμε λοιπόν αυτό το σκεπτικό μας. Ο πρώτος δρόμος - και πλέον δύσκολος - είναι να επικρατήσουμε στον Προημιτελικό των Γάλλων εξασφαλίζοντας αυτόματα την ευκαιρία για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς μπαίνοντας παράλληλα και στη ζώνη των μεταλλίων. Μπορούμε όμως; Σαφέστατα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Η Γαλλία μοιάζει πιο ώριμη και πλήρης από ποτέ και μετά την Ισπανία είναι το απόλυτο φαβορί για ένα μετάλλιο. Στο παιχνίδι εναντίον των Ισπανών οι Γάλλοι προτιμήσανε να μην χτυπήσουνε το παιχνίδι - ξεκουράζοντας τους Tony Parker, Joachim Noah - και κατ ουσίαν επέλεξαν το δρόμο τους από εδώ και πέρα στη διοργάνωση. Τι ακριβώς επιλέξανε οι Γάλλοι;
Κατ' αρχάς επιλέξανε την Εθνική μας ως αντίπαλο στα Προημιτελικά, όμως το κυριότερο είναι ότι επιλέξανε να αποφύγουνε στον ημιτελικό μια αναμέτρηση με τους αμφιτρύωνες Λιθουανούς. Η απλή λογική λέει ότι επιλέξανε ορθά, καθώς Ισπανία, Γαλλία και Λιθουανία είναι μακράν οι πιο ποιοτικές ομάδες της διοργάνωσης. Ας δούμε όμως πια είναι τα δυνατά σημεία των Γάλλων αλλά και τις αδυναμίες τους πάνω στις οποίες μπορεί να χτυπήσει η Εθνική μας ομάδα.
Αναμφισβήτητος ηγέτης και σκόρερ της ομάδας είναι ο 3 φορές Πρωταθλητής NBA με τους Spurs Tony Parker. Η εξουδετέρωση ή ο περιορισμός του είναι το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να κάνει η Εθνική μας Ομάδα. Ο TP δεν είναι μόνο ο σκόρερ αλλά και ο δημιουργός των περισσοτέρων επιθετικών καταστάσεων της ομάδας του Κολέ. Η προφανής επιλογή στο μαρκάρισμα του δεν είναι άλλη από τον Nick Calathes. Ο μικρός του Παναθηναϊκού πρέπει να θυμηθεί τις εμφανίσεις του στα Προημιτελικά της Ευρωλίγκα απέναντι στον Juan Carlos Navarro. Μάλιστα , κατά την προσωπική μου γνώμη, η σειρά αυτή πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής μας καθώς η προσφορά των δύο αυτών σταρ στις ομάδες είναι παρεμφερής. Κοινώς μια άμυνα Zone Box and One ίσως να αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση των Γάλλων καθώς είναι μια ομάδα που πέρα των Batum, De Colo δεν μπορεί να απειλήσει με περιφερειακά σουτ. Το κυριότερο όμως είναι ότι πέραν του TP μόνον ο De Colo μπορεί να ανταποκριθεί στην οργάνωση και εν μέρει στην εκτέλεση από την θέση του Point Guard. Οι έτερες λύσεις που διαθέτουν οι Γάλλοι στην συγκεκριμένη θέση είναι οι πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων και εμπειριών Albicy, Tchicamboud που κάθε άλλο παρά προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν στην ομάδα μας. Στο 2 υπάρχει και ο Gelabale ένας από τους πλέον αθλητικούς Ευρωπαίους περιφερειακούς με αρκετά καλό σουτ από μακρινή απόσταση και εξαιρετικές αμυντικές ικανότητες. Ο έτερος περιφερειακός τους παίχτης ο Kahudi είναι επί της ουσίας ένα σχετικά κοντό guard-forward που δεν μπορεί να βάλει την μπάλλα στο παρκέ και να δημιουργήσει είτε για τον εαυτό του είτε για τους άλλους. Είναι ένας spot shooter με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, αλλά άκρως αθλητικός και δυνατός. 
Στις θέσεις 3-4 δεσπόζουν με την παρουσία τους οι Batum, Diaw αντιστοίχως που είναι και οι βασικές επιθετικές αιχμές της ομάδας πέραν του TP. Ο Batum είναι ένα πολύ αθλητικό 3αρι, με πλαστικές κινήσεις, πολύ γρήγορα πόδια και καλό περιφερειακό σουτ. Η αντιμετώπιση του θα είναι πονοκέφαλος για την Εθνική μας ομάδα καθώς οι μόνοι ποι δείχνουν ικανοί - θεωρητικά πάντα - να τον αντιμετωπίσουν είναι οι Bramos, Papanikolaou κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλή ώρα ο Vasileiadis σε θέση 3, καθότι η αμυντική του υστέρηση θα δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα στην ομάδα μας. Όσον αφορά τον Diaw έχουμε τους παίχτες να τον ματσάρουμε με μεγάλη επιτυχία, αναλογιζόμενοι και ότι δεν έχει κάνει και πολύ καλό τουρνουά έως τώρα. Τα τελευταία χρόνια ο Γάλλος έχει αλλάξει κατά πολύ το στυλ παιχνιδιού του βάζοντας πραγματικά πολλά κιλά και από έναν point forward έχει μετατραπεί σε ένα σχετικά κοντό 4αρι με δυνατότητα να απειλήσει και από μακριά. Προς το παρόν βέβαια - σε αντίθεση με τη χρονιά του στο NBA - τα στατιστικά του στα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση είναι πολύ χαμηλά. Η παρουσία των Fotsis, Bouroussis, Kaimakoglou μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το συγκεκριμένο match-up τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.
Στη θέση του center οι Γάλλοι για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση έχουν στην διάθεσή τους έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς center του NBA τον Joachim Noah. Πολύ αθλητικός και γρήγορος ψηλός που έχει τρομερή έφεση τόσο στο rebound όσο και στα block. Παράλληλα μπορεί να αναχαιτίσει τα αντίπαλα pick'n'roll με τις δυναμικές εξόδους του και τα πολύ γρήγορα πόδια του. Επιθετικά όμως το παιχνίδι του είναι πολύ περιορισμένο καθώς δεν μπορεί να απειλήσει με πρόσωπο και δεν διαθέτει ικανότητα στο σουτ από τα 4-5 μέτρα. Η μονομαχία του με τον Koufos αναμένεται με προσμονή καθώς οι μάχες τους θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Αν καταφέρουμε να φθείρουμε με φάουλ τον Γάλλο ψηλό τότε οι πιθανότητες μας θα αυξηθούν κατά πολύ καθώς πίσω του βρίσκονται ο Traore και ο Seraphin. Ο πρώτος δεν έχει την ποιότητα για να αποτελέσει απειλή ενώ ο πιτσιρικάς που δείχνει πολύ καλά στοιχεία και αναμένεται να εξελιχθεί σε πολύ καλό παίχτη έχει έλλειψη εμπειριών σε καταστάσεις πίεσης. Παρά ταύτα έχει πολύ καλές κινήσεις στο low post  και διαθέτει ικανοποιητικό σουτ με πρόσωπο από τα 3-4 μέτρα.
Γενικά μέχρι τώρα η Εθνική μας απέδιδε καλά όταν είχε την δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό το όπλο μας όμως μπορεί να αποβεί μπουμερανγκ απέναντι των άκρως αθλητικών αντιπάλων μας. Θεωρητικά και αναλύοντας τις δύο ομάδες η Εθνική μας για να έχει τύχη πρέπει να κρατήσει τον ρυθμό και να παλέψει ομαδικά για τα rebound απέναντι σε μια ομάδα που οι 4 από τους 5 παίχτες της έχουν την ικανότητα να πάνε δυνατά στην διεκδίκησή τους.
Τι πρέπει να κάνει η Εθνική μας για να διεκδικήσει το παιχνίδι; Πολύ απλά να κοντρολάρει το ρυθμό να αποφύγει τα λάθη και να προσπαθήσει να σημαδέψει τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση συγκεκριμένες καταστάσεις. Παίχτες κλειδιά που η απόδοσή τους θα κρίνει κατά πολύ και τις πιθανότητές μας είναι οι Calathes, Koufos και Fotsis
Οι Γάλλοι πάντως είναι το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης και τυχόν επικράτησή μας θα αποτελεί έκπληξη μεγατόνων, οπότε ας κοιτάξουμε τον δεύτερο - και σαφώς πιο ρεαλιστικό - δρόμο.
Η Εθνική μας αποκλείεται από τα ημιτελικά και μπαίνει στους αγώνες για τις θέσεις 5-8. Εκεί οι δύο αντίπαλοί μας είναι κατά 99% σίγουροι και είναι οι ΦΥΡΟΜ, Σλοβενία καθώς δεν έχουν παρά απειροελάχιστες πιθανότητες να αποκλείσουν τις Λιθουανία και Ισπανία αντιστοίχως. Όσον αφορά τον έτερο αντίπαλό μας αυτός θα είναι είτε η Ρωσσία είτε η Σερβία και με μια εξ αυτών θα δώσουμε τον δεύτερο Τελικό που λέγαμε και στον πρόλογό μας. Τους Ρώσσους τους αντιμετωπίσαμε πριν από λίγες ημέρες και πλέον είναι απόλυτα κατανοητό ότι πρέπει να βρούμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε τα missmatch που δημιουργεί η Ρώσική ομάδα με την παρουσία στο παρκέ των Monya, Khriapa, Kirilenko. Όσον αφορά τη ζημιά που μας έκανε ο Svend πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι για να μην την ξαναπατήσουμε από το πουθενά. Μεγάλο αβαντάζ των Ρώσσων είναι και η παρουσία του David Blatt στον πάγκο της ομάδας και οι περίφημες ζώνες του που κατά παράδοση δυσκολεύουν το Εθνικό μας συγκρότημα.
Και πάμε τώρα να δούμε και τον κατά τη γνώμη μου πιο βατό για εμάς αντίπαλο.Τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Σέρβους, Και λέω πιο βατούς γιατί μπορούμε να τους ματσάρουμε καλύτερα από τους άλλους. Η Σερβία στηρίζει πάρα πολλά στους Teodosic, Krstic. Για τις συγκεκριμένες θέσεις και τους συγκεκριμένους αντιπάλους πιστεύω ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εξαιρετικά καθώς διαθέτουμε αρκετές και ποιοτικέ λύσεις ώστε να τους θέσουμε προβλήματα τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός θα είναι ο Τελικός για την 5η θέση και η Εθνική μας έχει αρκετές πιθανότητες να καταφέρει να εξασφαλίσει το χρυσό εισιτήριο για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Και το θεωρώ χρυσό το συγκεκριμένο εισιτήριο γιατί θα εξασφαλίσει την συνέχεια αυτής της ομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση και χωρίς σοβαρή διοργάνωση για τους επόμενους 22 μήνες πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα και θα βιώσουμε και άλλες απώλειες παιχτών από το Εθνικό μας συγκρότημα. Πέραν λοιπόν από την αυτονόητη σημασία της διεκδίκησης μιας θέσης για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτοί οι 2 επερχόμενοι Τελικοί θα καθορίσουν εν πολλοίς και την πορεία της ομάδας μας για την επόμενη 3-5ετια.
Είπαμε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας αλλά πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διεκδικήσουμε το εισιτήριο στο όνειρο και την εκ νέου εγκαθίδρυσή μας στις μεγάλες δυνάμεις του Παγκοσμίου Μπάσκετ. 
Οι απαντήσεις προσεχώς εντός των 4 γραμμών.

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

0 σχόλια:

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.