25 August 2011

Εθνική Αισιοδοξία.... 7 ετίας

By p@p@donk   Posted at  5:43 PM   Μπασκετ No comments

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε αναφέρει την αισιοδοξία μας σχετικά με την καινούργια Εθνική και την πορεία της στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Το πιο αισιόδοξο όμως είναι ότι εφέτος - και με αφορμή όλα όσα προηγήθηκαν - μπαίνουν οι βάσεις για την δημιουργία και εγκαθίδρυση της ομάδας για την επόμενη 7ετία. Οι ηλικίες των παιχτών αλλά και οι προοπτικές εξέλιξης τους μας επιτρέπουν να είμαστε από πολύ έως άκρως αισιόδοξοι για τις επόμενες διοργανώσεις. Ακριβώς αυτό θα τονίσουμε και θα αναλύσουμε παρακάτω βλέποντας ξεχωριστά καθέναν από τους παίχτες της genaration X του ελληνικού μπάσκετ.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Kostas Sloukas PG : Ο μικρός κέρδισε σε αυτοπεποίθηση με το πέρασμά του από τον Άρη και αυτό φαίνεται και στα έως τώρα παιχνίδια της Εθνικής. Πρόκειται για έναν αθλητικό guard με καλό χειρισμό της μπάλλας και ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού, με ικανοποιητικό περιφερειακό σουτ και διείσδυση. αν προσεχθεί και παράλληλα δουλέψει σκληρά έχει όλα τα φόντα να κερδίσει χρόνο συμμετοχής πέραν από την Εθνική και στον Olympiacos καθότι πέραν των παραπάνω έχει διάθεση και αμυντική ικανότητα και προσήλωση. το ύψος του και τα γρήγορα πόδια του τον βοηθούν ώστε να μαρκάρει με ευκολία όλων των ειδών των περιφερειακών παιχτών. Βασικό προσόν του επίσης το αθλητικό θράσος - κάτι που διαπιστώσαμε όλοι στις πορείες των μικρών Εθνικών Ομάδων - και η άγνοια κινδύνου που επιδεικνύει στο παιχνίδι του. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν εκ των κορυφαίων νεαρών PG στην Ευρώπη και το μέλλον του ανήκει.
Αδύνατο του σημείο που πρέπει να βελτιώσει είναι οι καταστάσεις pick'n'roll τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.
Vaggelis Mantzaris PG:  Ο μικρός έκανε εξαιρετική χρονιά με την ομάδα του Περιστερίου και ήδη οι μεγάλοι της χώρας μας αλλά κυρίως η δευτεραθλήτρια Ισπανίας Bilbao έχουν κάνει κρούση για την απόκτησή του. Ο μικρός θυμίζει πολύ τον Diamantidis στην αντίστοιχη ηλικία και για να μην παρεξηγηθώ εξηγούμαι. Είναι εξαιρετικός αμυντικός στην πίεση της μπάλλας με μεγάλο άνοιγμα χεριών και ύψος κοντά στα 2μ., μην έχοντας όμως τα αθλητικά προσόντα του Μήτσου. Το παιχνίδι του διακρίνεται από την ομαδικότητα, το καλό χειρισμό της μπάλλας, την ικανότητα στην πάσα και το πολύ καλό διάβασμα των ειδικών καταστάσεων σε άμυνα και επίθεση. Δεν έχει τόσο καλό περιφερειακό σουτ - και οφείλει να δουλέψει πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι - αλλά είναι από τους παίχτες που βάζουν το εγώ τους κάτω από την ομάδα - κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στις μικρές Εθνικές - και είναι πρόθυμος να κάνει τα μικροπράγματα ώστε να κάνει τους συμπαίχτες του και την ομάδα του καλύτερη.
Αν επιδείξει την ίδια εργατικότητα με τον Διαμαντίδη τότε το μέλλον είναι όλο δικό του. Άλλωστε πρόκειται για πολύ καλό και σοβαρό παιδί που σε κερδίζει αμέσως με τον χαρακτήρα του. 
Αδύνατο σημείο του η ατολμία που επιδεικνύει μερικές φορές στην εκδήλωση και στο τελείωμα των επιθέσεων.
Kostas Papanikolaou SF: Ο superstar των μικρών που κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί. Με την περσινή χρονιά ως οδηγό και τον χρόνο συμμετοχής που κέρδισε στην ομάδα του εμφανίζεται πλέον και πιο ώριμος. Ένα πολύ αθλητικό 3αρι με εκρηκτικότητα, καλό άλμα και πολύ γρήγορα πόδια. Το περιφερειακό του σουτ χρειάζεται δουλειά όπως και ο χειρισμός της μπάλλας ώστε να εξελιχθεί σε πλήρη παίχτη αλλά πέραν αυτών τα θετικά στοιχεία ξεχειλίζουν στο παιχνίδι του. Πολύ καλός αμυντικός που μπορεί να μαρκάρει από το 1 ως το 3, με έφεση στο ριμπάουντ και στις βοήθειες από την αδύναμη πλευρά. Ίσως ο καλύτερος forward στην ηλικία του στην Ευρώπη. Ο Ζούρος τον πιστεύει και απ' ότι φαίνεται κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Ivkovic αν δουλέψει σκληρά ίσως η χρονιά που έρχεται να τον απογειώσει. Άλλωστε αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο τόσο για την ομάδα του όσο και για την Εθνική.
Nick Calathes PG: Ο White Chocolate των Florida Gators και πλέον Nick the Green του Panathinaikos παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι ήδη από τους ηγέτες της καινούργιας Εθνικής και οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι τεράστιες. Όμως ο μικρός κατάφερε κάτι ανάλογο - ίσως και ακόμα δυσκολότερο - πέρυσι με τον Παναθηναϊκό όπου ήτανε η μεγάλη αποκάλυψη τόσο στην Euroleague όσο και στους Τελικούς του Πρωταθλήματος. Από τους πιο γρήγορους περιφερειακούς στην Ευρώπη με τρομερή ικανότητα στο pick'n'roll και στο παιχνίδι σε ανοιχτό γήπεδο. Διαθέτει επίσης εξαιρετική πάσα και πλέον, με τη καθοδήγηση του Zoch, συγκαταλέγεται όχι στους φέρελπις αλλά στους ηγέτες της ομάδας. Αν βελτιώσει και το περιφερειακό του σουτ τότε μπορεί να εξελιχθεί σε παίχτη παγκόσμιας κλάσης καθώς μπορεί να καθοδηγήσει με αλτρουισμό και αυτοπεποίθηση την ομάδα του και στις δύο πλευρές του γηπέδου.
Kostas Koufos C: Το μεγαλύτερο ταλέντο της τελευταίας 10ετίας δείχνει έτοιμος και διψασμένος να πάρει την Εθνική στις πλάτες του και να αποτελέσει τον πυλώνα της ομάδας.  Τρομερά αθλητικός ψηλός με υψηλή μπασκετική παιδεία και νοημοσύνη αποτελεί πρότυπο σύγχρονου center για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γρήγορος, δυνατός με πολύ καλά τελειώματα και κινήσεις στο low post αλλά και ιδιαίτερη ικανότητα τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό pick'n'roll. Το ύψος του και το άλμα του τον καθιστούν φόβητρο πάνω από την στεφάνη ενώ τα γρήγορα πόδια του δεν τον κάνουν ευάλωτο στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων. Το Ελληνικό μπάσκετ εδώ και 3-4 χρόνια έχει εναποθέσει πάμπολλες ελπίδες πάνω του και ο άσσος των Nuggets δείχνει σαν έτοιμος από καιρό για να αντεπεξέλθει. Άλλωστε η αγάπη του για το εθνόσημο είναι γνωστή σε όλους και η δίψα του για χρόνο συμμετοχής είναι διάχυτη.
Οι 5 παραπάνω θα αποτελέσουν - κατά τη γνώμη μου - και τους ηγέτες της επόμενης ημέρας και τους θεσμοφύλακες των επιτυχιών και της Ιστορίας της Εθνικής μας Ομάδος. Όμως πέραν αυτών έχουμε και τους εκπροσώπους της προηγούμενης "Χρυσής" φουρνιάς του Ελληνικού Μπάσκετ τους Vasiliadis, Kaimakoglou, Vougioukas, Mavroidis, Schortsianitis, Mavrokefalidis με την σημείωση ότι οι 2 τελευταίοι για λόγους που δεν πρόκειται να αναλύσουμε προτίμησαν να απέχουν από αυτή την προσπάθεια. Οι υπόλοιποι 4 με αναβαθμισμένους ρόλους στις ομάδες τους και αγωνιζόμενοι στο υψηλότερο επίπεδο αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά κομμάτια της ομάδας και να προσδώσουν ο καθένας τα δικά του στοιχεία στο παιχνίδι της.
Στους παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τους συνδετικούς κρίκους αυτής της ομάδας με την Χρυσή Γενιά του ελληνικού Μπάσκετ προεξέχοντος του αρχηγού Antonis Fotsis, μαζί με τους Nikos Zisis και Ioannis Bouroussis. Για το τέλος αφήσαμε τον παίχτη έκπληξη ως τώρα τον Mike Bramos. Ένα 2αρο - 3αρι με εξαιρετικό περιφερειακό spot-shooting και αθλητικά προσόντα. Στοιχεία που έλλειπαν από την ομάδα ακόμα και στην 7ετία 2004-2011 και που τον καθιστούν όπλο στα χέρια του προπονητή τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Το Ελληικό Μπάσκετ - παρά τις Κασσάνδρες που μανιωδώς προέβλεπαν την καταστροφή - δείχνει "Alive and Kicking" ( για να χρησιμωποιήσουμε και μια Αμερικάνικη έκφραση καθότι η Αμεικανική... βοήθεια είναι αμέριστη σε αυτή τη γεννιά παιχτών ) και ικανό να παραμείνει στις κορυφαίες ομάδες για αρκετά ακόμη χρόνια.
Πρόβλεψή μας για το Eurobasket : 5η Θέση
Ταβάνι για το Eurobasket : 3η Θέση - Χάλκινο Μετάλλιο.
Το κυριότερο πάντως είναι ότι μας δίνει τη χαρά και μας εμπνέει αυτή η γενιά να την παρακολουθήσουμε και να την στηρίξουμε. Άλλωστε και οι Χρυσές Ομάδες του 1987 και του 2005 δεν ξεκίνησαν την πορεία τους ως τα μεγάλα φαβορί.

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

0 σχόλια:

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.