05 July 2011

The Classics: 2000 SlamDunk .."Air Canada" Vince Carter Time for Flying !!

By p@p@donk   Posted at  10:23 PM   Αφιερώματα 1 comment


Το 2000 είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαμε Πρωταθλητές στο  ΝΒΑ τους Los Angeles Lakers και Πρωταθλητή Ευρώπης στην Πυλαία τον Panathinaikos. Όμως η χρονιά θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη γραμμένη στη μνήμη μας για τον διαγωνισμό καρφωμάτων στο τριήμερο του All-Star Game που φιλοξενήθηκε στο Oakland, California και το τρομακτικό θέαμα που προσέφερε στο παγκόσμιο κοινό. Μια επίδειξη καρφωμάτων που όμοιά της δεν είχαμε δει ποτέ έως τότε, ακόμα και από θρύλους του διαγωνισμού όπως οι Dr. J., Dominique Wilkins, Michael Jordan και εξακολουθεί να μην έχει δει κανείς ως και σήμερα.
Ο παίχτης τον Toronto Raptors, τότε, Vince Carter έβαλε στην άκρη την γκρίνια που επικρατούσε από την ομάδα του και τις φήμες περί ανταλλαγής του - φήμες που επιβεβαιώθηκαν με τη λήξη της σεζόν - και προσπάθησε να ξεδώσει μέσω μιας πανδαισίας καρφωμάτων. Αντίπαλοι του σε εκείνον τον διαγωνισμό - πιθανότατα εκ των 3 καλυτέρων - οι Larry Hughes, Jerry Stuckhouse, Ricky Davis, Steve Francis και ο συμπαίχτης του Tracy McGrady ( στα 20 του χρόνια τότε ). Από το πρώτο κιόλας κάρφωμα - ένα 360 Windmill - που επιχείρησε ο διαγωνισμός είχε λάβει τέλος. Όλοι μα όλοι απλά συζητούσαν αν αυτό το κάρφωμα ήταν το κορυφαίο που είχαν δει ποτέ και δεν μπορούσαν να φανταστούν τι άλλο πρόκειται να παρακολουθήσουν στη συνέχεια. Και η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη, ήταν μαγική. Στο 2ο του κάρφωμα πατάει πίσω από την τελική γραμμή και κάνει ένα Windmill Dunk αλλά Dominique, με ταχύτητα και δύναμη. Σε αυτό το κάρφωμα ο Kenny Smith τον βαθμολόγησε με 9 και αυτό ο Air Canada το είδε ως πρόκληση και δεν την άφησε να πέσει κάτω.. Δίπλα από το παρκέ οι μεγάλοι αστέρες ( Kevin Garnett, Chris Webber, Isiah Thomas κ.α. ) το μόνο που συζητούν είναι ότι το πρώτο κάρφωμα του Vince είναι ότι καλύτερο έχουν δει ποτέ.
Η γνώμη τους θα άλλαζε πολύ γρήγορα. Στο 3ο κάρφωμα είχε τη βοήθεια από το ... ξαδερφάκι του και αντίπαλο στον διαγωνισμό, τον T-Mac. Όπως πολλές φορές μέσα στη σεζόν ο McGrady έκανε μια bouncing pass και ο Carter έπιασε την μπάλα στον αέρα, την πέρασε ανάμεσα από τα πόδια του και κάρφωσε με -τι άλλο- ανεμόμυλο ολοκληρώνοντας το Windmill between the legs !!!. Η ενστικτώδης αντίδραση του κριτή-εκφωνητή Kenny Smith "It's over, it's all over" περιείχε όλη την αλήθεια. Η αντίδραση κοινού, αθλητών αλλά και τηλεθεατών - αν κρίνω από τον εαυτό μου - τα λέει όλα. Άπαντες αδυνατούν να το πιστέψουν! Ο άνθρωπος είναι από άλλο πλανήτη!! Στον τελικό παιρνούν οι Air Canada, Steve Francis και T-Mac (που έχει κάνει εκπληκτικά καρφώματα και ο ίδιος) κάτι που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Όλα τα λεφτά είναι η δήλωση του Shaquille O'Neal στον ρεπόρτερ της τηλεόρασης. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν έχει ξαναδεί κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Carter ο Shaq απαντάει "If i'm gonna see anything like this again, i'm gonna talk to my lawyer and i'm going to retire!!" και συνεχίζει "He told me that he gonna do a 720" υπονοώντας βεβαίως ότι πλέον είναι προετοιμασμένος να δει το οτιδήποτε από τον Air Canada.
Μέχρι να ξεκινήσει ο Τελικός στο courtside επικρατεί συνωστισμός καθώς όλοι οι μεγάλοι σταρ θέλουν να είναι όσο πιο κοντά  γίνεται στη δράση. Ο Τελικός ξεκινάει και ο Carter πατάει με τα δυο πόδια και καρφώνει με Tomahawk. Όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό και αποσβολωμένοι. Το κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε κάνει. Τι ήταν αυτό που τους είχε διαφύγει; Πολύ απλά το γεγονός ότι ο Carter στο τελείωμα του One handed Tomahawk είχε βάλει όλο το χέρι μέχρι τον αγκώνα μέσα στη στεφάνι !!!!!!! Τόσο απλό !!!!
Για το τέλος ήθελε να καρφώσει από τις βολές με τα δύο χέρια - κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ καθώς οι Julius Erving, Michael Jordan και Bred Barry που είχαν κάνει κάρφωμα πατώντας από τη γραμμή του φάουλ κάρφωσαν όλοι με το ένα χέρι - αλλά δυστυχώς πάτησε 10-15 εκατοστά πιο μέσα κάτι που δεν το έκανε μοναδικό αλλά ολοκλήρωσε τη κορυφαία εμφάνιση σε διαγωνισμό καρφωμάτων που είδαμε ποτέ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και μερικά από τα εξωπραγματικά καρφώματα που έχει κάνει στη διάρκεια των αγώνων με κορυφαίο την "πτήση" του πάνω από τον Weiss στους Ολυμπιακούς του Σύδνει.
Θα κλείσουμε με ένα μικρό ντοκυμαντερ για τον Vince "Air Canada" Carter

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

1 comment:

  1. Μου ξύπνησες εκπληκτικές αναμνήσεις !!!! Τα καρφώματα του είναι απλά μοναδικα VC15 ένας και μοναδικός.
    Αν μπορείς αναβίωσε και την κόντρα Air-Zo

    ReplyDelete

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.